click for english
Το Αυγοτάραχο είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές του κόσμου.
Κατέχοντας σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζαντίου, αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.
Αποτελεί ένα προιόν μεγάλης διατροφικής αξίας με κραταιά γεύση και μακρότατη επίγευση. Όσο πιο βελούδινη η υφή του, τόσο πιο πλούσιο διατροφικά.
Το Αυγοτάραχο Τρικαλινός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας, του οποίου η εξέλιξη μας δίνει την ευχέρεια να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα, ξεπερνώντας τη παράδοση που επέβαλε να τρώγεται σκέτο ή με λίγο ψωμί.
Παντρέψτε το με όσπρια, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά σαν προσφάισμα, για να φέρει τη θαλασσινή αύρα στο τραπέζι σας.
Το Αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει μεγάλη διατροφική αξία, καθώς έχει χαμηλότερη αλατότητα και τα επίπεδα υγρασίας του είναι σημαντικά. Για το λόγο αυτό και καθώς είναι ένα 100% φυσικό προιόν, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, πρέπει να συντηρείται και να φυλάσσεται στο ψυγείο, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι ώστε να παραμένει πάντα ζουμερό.
Προκειμένου να το κόψουμε, το αφήνουμε 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να μαλακώσει το κερί που το προστατεύει. Κόβουμε με μαχαίρι το κομμάτι που θέλουμε να καταναλώσουμε, το ξεφλουδίζουμε από το κερί του, τυλίγουμε το υπόλοιπο με μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.
*Για τις παραπάνω πληροφορίες συμβουλεύτηκα την Κα Λίλα Κούρτη, Γαστρονομική Σύμβουλο της εταιρίας Τρικαλινός.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ TRIKALINOS
προσαρμοσμένη από συνταγή του Αυγοτάραχου Trikalinos
υλικά
εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίχνετε τα μακαρόνια στραγγισμένα και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Περιχύνετε με το χυμό λάιμ, πασπαλίζετε με ξύσμα λάιμ-λεμονιού και σχοινόπρασο, προσθέτετε το αυγοτάραχο και ανακατεύετε.
Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!
Το Αυγοτάραχο είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές του κόσμου.
Κατέχοντας σημαντική θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζαντίου, αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.
Αποτελεί ένα προιόν μεγάλης διατροφικής αξίας με κραταιά γεύση και μακρότατη επίγευση. Όσο πιο βελούδινη η υφή του, τόσο πιο πλούσιο διατροφικά.
Το Αυγοτάραχο Τρικαλινός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας, του οποίου η εξέλιξη μας δίνει την ευχέρεια να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα, ξεπερνώντας τη παράδοση που επέβαλε να τρώγεται σκέτο ή με λίγο ψωμί.
Παντρέψτε το με όσπρια, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά σαν προσφάισμα, για να φέρει τη θαλασσινή αύρα στο τραπέζι σας.
Το Αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει μεγάλη διατροφική αξία, καθώς έχει χαμηλότερη αλατότητα και τα επίπεδα υγρασίας του είναι σημαντικά. Για το λόγο αυτό και καθώς είναι ένα 100% φυσικό προιόν, χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα, πρέπει να συντηρείται και να φυλάσσεται στο ψυγείο, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, έτσι ώστε να παραμένει πάντα ζουμερό.
Το Αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα.
Η κατανάλωση 10gr Αυγοτάραχου Τρικαλινός παρέχει στον οργανισμό 0,35 gr ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς (α), στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου (β)καθώς και στη διατήρηση της όρασης(β), στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
(α)Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 250mg EPA και DHA
(β)Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 250mg DHA
Επίσης τo Αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνες , Βιταμίνη Α, Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ),Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη), Βιταμίνη Β12, Χρώμιο, Φώσφορο, Ψευδάργυρο και Ιώδιο.
Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε Σάκχαρα και είναι πηγή Βιταμίνης Κ και Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
Προκειμένου να το κόψουμε, το αφήνουμε 30 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να μαλακώσει το κερί που το προστατεύει. Κόβουμε με μαχαίρι το κομμάτι που θέλουμε να καταναλώσουμε, το ξεφλουδίζουμε από το κερί του, τυλίγουμε το υπόλοιπο με μεμβράνη τροφίμων και το τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.
*Για τις παραπάνω πληροφορίες συμβουλεύτηκα την Κα Λίλα Κούρτη, Γαστρονομική Σύμβουλο της εταιρίας Τρικαλινός.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΜΟΣΧΟΛΕΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ TRIKALINOS
προσαρμοσμένη από συνταγή του Αυγοτάραχου Trikalinos
υλικά
- 250γρ σπαγγέτι
- 2 μικρές καυτερές πιπεριές, σε φετάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1-2 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- 10 φέτες αυγοτάραχο
εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε τις πιπεριές και το σκόρδο και σωτάρετε για 1 λεπτό.
Ρίχνετε τα μακαρόνια στραγγισμένα και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Περιχύνετε με το χυμό λάιμ, πασπαλίζετε με ξύσμα λάιμ-λεμονιού και σχοινόπρασο, προσθέτετε το αυγοτάραχο και ανακατεύετε.
Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!
Πολύ ωραίο φαγητό και πολύ χρήσιμες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Καλημέρα Μαρία!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Αααα με γκουρμεδιές αρχιζουμε την εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ;)
Έτσι!! Χρειάζονται και οι γκουρμεδιές!!!
ΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Beauty!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα Πέπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟκ!!! Παρά το γεγονός ότι το αυγοτάραχο δεν είναι από τα αγαπημένα μου δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι οι φωτογραφίες σου και η συνταγή σου με κάνει να θέλω να ξαναδοκιμάσω να το δοκιμάσω και να το αγαπήσω!!!!
Καλημέρα Βασιλική!!
ΔιαγραφήΝομίζω αξίζει να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία!!
Είναι υπέροχο!!!
Σ' ευχαριστώ!!!
Μακαρονάδα μεγάλης αξίας, κυριολεκτικά και μεταφορικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική τροφή το αυγοτάραχο! Οσοι δηλαδή το αγαπούν το αγαπούν με πάθος!
Το ανέδειξες με τον τρόπο που το μαγείρεψες, λιτά και αριστοκρατικά!
Σούπερ έκπληξη σήμερα το φαγητό που σέρβιρες!!!!
Μπράβο !!!!!!!!!!!!!!!
Έτσι ακριβώς!! Μακαρονάδα μεγάλης αξίας και το αξίζει!!!
ΔιαγραφήΥπέροχο, φίνο, με βελούδινη γεύση αυγοτάραχο!!!
Χαίρομαι που σου άρεσε η έκπληξη!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!!!
Εξαιρετική η μακαρονάδα που μας προτείνεις και πολύ μου αρέσει που αξιοποίησες με τέτοιον τρόπο το αυγοτάραχο! Καλή εβδομάδα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σάιτ του Αυγοτάραχου Τρικαλινός υπάρχουν πολλές συνταγές που θέλω να δοκιμάσω!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Αθηνά!!
δεν εχω φαει ποτε αυγοταραχο και δεν ηξερα οτι μπορει να φαγωθει και σκετο με ψωμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήη μακαροναδα σου πεπη ειναι σουπερ,γεια στα χερια σου,θα ετρωγα μια πιατεραμε εξτρα καυτερη πιπεριτσα!!!!
καλη εβδομαδα!!!
Καλημέρα Κική!!
ΔιαγραφήΕίσαι του καυτερού????? Πολύ χαίρομαι!! Βάλε έξτρα πιπερίτσα και απόλαυσε τη!!
Εννοείται οτι τρώγεται και σκέτο!! Εμένα μου αρέσει πολύ και χωρίς ψωμί....σκέτο με λίγο ξύσμα από λεμόνι!!
Αξίζει να το δοκιμάσεις!!
Σ' ευχαριστώ πολύ!!
Αααχχχ.... Το αποφάσισα. Σου πάνε πολύ οι γκουρμεδιάρικες συνταγές! Τις παρουσιάζεις πάντα ακριβώς όπως πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια ισορροπημένη μακαρονάδα, από τις αγαπημένες μου πολυτέλειες το αυγοτάραχο, συνδυάστηκε εξαιρετικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά!
Σ' ευχαριστώ πολύ Χρύσα!!!!
ΔιαγραφήΑπίθανη μακαρονάδα! Ωραιότατα τα υλικά και η παρουσίαση! Καλημέρα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε τη Μαρία!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ!!
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες, δεν τα γνώριζα όλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι δεν εχω αγοράσει ποτέ μου αυγοτάραχο αλλά θυμάμαι μεγαλώνοντας είχαμε πολυ συχνά στο σπίτι, θα πρέπει αν του δώσω μια ευκαιρία και στην ενήλικη μου ζωή. Η μακαρονάδα κατ'α τα άλλα ταιριάζει απόλυτα με τα γούστα μου, με το σκορδάκι και το σχοινόπρασο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλωσες με αυγοτάραχο??? χαχαχα ε ναι! δώσε του άλλη μια ευκαιρία!!
ΔιαγραφήΤο αβγοτάραχο μου θυμίζει τον παππού μου που το λάτρευε αλλά εμένα πάντα με απωθούσε η μυρωδιά του. Τώρα που μεγάλωσα το έχω εκτιμήσει πολύ και μ' αρέσει!! Φοβερή μακαρονάδα Πέπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ τότε δε μένει παρά να τη φτιάξεις!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Μάγδα!!
Τι φωτογραφίες είναι αυτές Πέπη !! Σαν να ξεφυλλίζω gourmet περιοδικό ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΤο αβγοτάραχο ήταν πάντα μεζεδάκι στο σπίτι μας, καθότι είναι και τοπικό προϊόν της περιοχή μας και συγγενείς και φίλοι οι παραγωγοί του. Όμως ποτέ δεν το είχαμε δοκιμάσει με ζυμαρικά και τώρα νομίζω ήρθε η ώρα να το αναβαθμίσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πέπη!!
Ααααα πολύ ωραία!!!! Μου άρεσει σκέτο με λίγο ξύσμα λεμονιού αλλά και τη μακαρονάδα την απογειώνει!!! Δοκίμασε τη!!
ΔιαγραφήΜιλάμε για πολύ ντελικάτη και μεστή γεύση σε τούτη την μακαρονάδα, Πέπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μ' ένα προϊόν που αν και ακριβό για τον μέσο καταναλωτή, αξίζει να δοκιμαστεί σίγουρα.
Λίγα, απλά και καλά υλικά και έγινε μια σπέσιαλ μακαρονάδα!!!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Πηνελόπη!
Τόσο λιτό, αλλά πόσο όμορφο είναι αυτό το πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές βιταμίνες με το ωμό αυγοτάραχο που χρειάζεται ο καθένας μας για να είναι καλά!!
Αυτό δεν είναι το ζητούμενο τελικά!
Καλή σου ημέρα Πέπη!
Σ' ευχαριστώ πολύ Μάχη!!
Διαγραφή