7 Φεβρουαρίου 2016

Τάρτα με Κρεμμύδια, Gruyere και Φρέσκο Θυμάρι

click for english

υλικά
  • 2-3 κουταλιές βούτυρο
  • 700γρ κόκκινα κρεμμύδια σε 1εκ.φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • αλάτι
  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 200γρ ελβετική gruyere, τριμμένη
  • 150γρ έμενταλ, τριμμένο
  • 2-3 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι 

συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο Kitchen of Light: New Scandinavian Cooking with Andreas Viestad

εκτέλεση

Λιώνετε το βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη δάφνη, το πιπέρι και τα γαρύφαλλα. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε με αλάτι.

Στη Νορβηγία, σε αυτή τη τάρτα χρησιμοποιούν το τυρί Jarlsberg που μπορεί να αντικατασταθεί με gruyere ή έμενταλ.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200C.
Στρώνετε τη σφολιάτα σ'ένα πυρέξ.
Βγάζετε τη δάφνη, τα πιπέρια και τα γαρύφαλλα από τα κρεμμύδια. 
Απλώνετε τα κρεμμύδια πάνω στη σφολιάτα, καλύπτετε με τα τυριά και 1 κουταλάκι θυμάρι.
Ψήνετε στο χαμηλό ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά.
Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίζετε με επιπλέον θυμάρι.


Ευχαριστώ τη φίλη μου Ellen για το υπέροχο δώρο! 
 

24 σχόλια:

  1. Στις τάρτες δε λέω ποτέ όχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α φαίνεται υπέροχη η τάρτα σου! Εξαιρερική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ η τελευταία φωτογραφία με τις σελίδες του βιβλίου (το οποίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον by the way) και το πιάτο!

    Καλή εβδομάδα Πέπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Άρη!
      Έχει πολύ ωραίες συνταγές το βιβλίο, φωτογραφίες και ιστορίες!
      Σ'ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Θελω να τη γευτω σαν κολασμένη! Υπέροχη αλμυρη ταρτούλα με φανταστικά υλικά!
    Καλό μας ξημέρωμα!
    Σε φιλώ γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω δοκίμασε τη, λοιπόν!
      Είναι αλμυρογλυκιά μιας και αυτά τα τυριά έχουν ήπια γεύση και τα κρεμμύδια γλυκίζουν.
      Καλή σου μέρα Αριάδνη!

      Διαγραφή
  5. Η αναρτηση σου ειναι φανταστικη!!!! Πολυ ποιοτικη!! Το τυρι που χρησιμοποιησες, οι φωτογραφιες σου που εκτος απο καλοτραβηγμενες σε ταξιδευουν στην εξοχη που δειχνει το βιβλιο. Και τελος το τελειο βιβλιο απ'οπου πηρες την συνταγη. Η αναρτηση σου τα εχει ολα, και μιας και δοκιμασα την ταρτα θα πω οτι ειναι φανταστικη!!!!!!!! Μπραβο λοιπον!!!!! Σουπερ ολα!

    Ααααα!! Και το "μαρμαρινο" πιατο ειναι τεεεεελειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν σίγουρη οτι θα σου αρέσει!!!
      Καλημέρες!!!

      Διαγραφή
  6. πολυ ωραιες φωτογραφιες αλλα ακομα ωραιοτερη η ταρτα!!!!! πωπωπωωπ ανετα την τσακιζα ολοκληρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εμένα αυτή η τάρτα θα με φάει εάν την φάω, λόγω κρεμμυδιού, αλλά πρέπει να έχει φανταστική γεύση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/2/16, 10:54 μ.μ.

    Αα με ξερεις, εγω αυτά τα λατρεύω..... τυριά και κρεμμύδια και σφολιάτα? ναι και ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραια συνταγή Πέπη.
    θα έλεγα ρουστίκ τάρτα.. Ωραίες φωτογραφίες.

    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιαμ! Μας ξελίγωσες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν την ηξερα αυτη την γκριγιερ.
    Πολύ ζουμερο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο στήσιμο, ωραία φωτογράφηση...και με βάζεις ν' αναρωτιέμαι και για την γεύση βραδιάτικα, Πέπη μου :-))
    Αχ, τι μου κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται τόσο νόστιμη και ζουμερή η τάρτα σου!!! Φοβερές οι φωτογραφίες σου Πέπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή